Creatief, regionaal, seizoensgebonden. Dat zijn de sleutelwoorden in Vorarlberg, minder bekend dan buur Tirol, maar niettemin Oostenrijk op zijn mooist. Vijf tips om dit najaar te doen, nog voor de sneeuw eraan komt.

Bregenzerwald

1. Krumbach en omgeving zijn een veengebied. Als je alles te weten wilt komen over laag- en hoogveen, over de turfbodem en het verbluffende ecosysteem, boek dan een wandeling met een van de gediplomeerde gidsen. Je leert alles over o.a. moerasspirea en vleesetende planten die gelukkig maar een centimeter groot zijn.

2. In 2014 besliste de gemeenteraad van het dorp om zeven wereldvermaarde architectenbureaus uit te nodigen en hen elk te vragen een bushokje te ontwerpen. Het resultaat is het BUS:STOP project. Architecten uit Noorwegen, Spanje, Chili, Japan, China en ook uit Belgie mochten zich uitleven met hout. Absolute must.

Montafon

3. Een wandeling naar de Montafoner Steinschafe. De wandeling brengt je langs de vroegere Via Valtellina, waar eertijds vooral muilezels het harde werk deden. Je wandelt door de mooiste Alpijnse weiden tot aan de Montafoner Steinschafe, een met uitsterven bedreigd schapenras. Martin Mathies en Peter Kasper hebben de robuuste maar keilieve dieren in ere hersteld, en verkopen zowel de wol als het vlees.

Alpenregion Bludenz

Eerst nog even dit: Vorarlberg telt heel wat regio’s waarvan de oorspronkelijke inwoners uit Wallis komen, in Zwitserland. De meesten kwamen uit Zermatt en omstreken. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor een bijzonder dialect, dat elke vijf kilometer weer anders klinkt.

4. Maak een kruidenwandeling met de dames van Alchemilla. Dat zijn veertien vrouwen die elk producten maken met biologische kruiden uit eigen tuin. Wij bezochten Ilga, in Blons, en leerden er alles over citroenverveine en pepermunt. Je koopt de producten van Alchemilla o.a. In het Biosphärenpark.Haus in de gemeente Sonntag. De wandeling boeken kan via het verkeersbureau.

5. Bezoek de fantastische Propstei Sankt Gerold, waar nog welgeteld ėėn pater woont. Intussen is de Propstei ook een mooi hotel, een lekker restaurant, een bijzondere kerk en een stal waar men aan paardentherapie doet.

Wat neem je nadien mee naar huis?

  • De kruidige bergkaas, die op veel plaatsen in kleine kaasmakerijen en almen wordt gemaakt. De ‘Sura Kees’ (zure kaas) uit Montafon kun je ook online kopen.
  • Fruitige brandewijnen zoals de typische Vorarlberger “Subirer” (een perenbrandewijn).
  • De voortreffelijke brandewijnen van pastoor Joe Egle uit Gaschurn, geneeskrachtige elixirs tegen allerlei kwaaltjes.
  • Heerlijkheden uit het Kleinwalsertal van verschillende producenten zoals berghooimosterd, berghooibloemensiroop, dennentoppenazijn of de heerlijke luchtgedroogde hertenham.
  • Heerlijkheden in de Montafoner Genusskistle, met zorg samengesteld door de “bewusstmontafon”-producenten.

Op zoek naar een vakantiewoning in deze fantastische streek met mooie herfstdagen? Hier vind je alle info.