Nogal wat Belgen en ook Nederlanders laden vanaf nu tot en met oktober hun koffer vol met champagne als ze op reis zijn in de gelijknamige streek. Maar is dat nu daadwerkelijk een goed idee? Of koop je je bubbels toch maar beter in de supermarkt of detailhandel? Facts en fictie in vijf stappen.

Fact: champagne zonder jaartal hoort zo vers en jong mogelijk gedronken te worden.

Wel, dat is in de meeste gevallen waar. Het gros van de champagne wordt niet gemaakt om bewaard te worden. Dat geldt met name voor de bubbels zonder jaartal of millésime. Die worden elk jaar opnieuw gemaakt en zijn in principe de basiscuvée van het huis. Deze wijnen horen kraakvers te zijn en horen dus ook tijdens het jaar na de botteling gedronken te worden. De kans is groot dat je bij de boer of in het wijnhuis ter plaatse de allerverste champagne kunt kopen. In eigen land durven sommige supermarkten nog wel eens wat oude stock in de rekken te plaatsen…

Fictie: champagne ter plekke kopen is altijd goedkoper dan in eigen land.

Dat is helaas in vele gevallen niét waar, hoe vreemd dat ook mag klinken. Een fles bubbels van een gerenommeerd merk met beroemd oranje etiket kun je in België voor pakweg 35 euro kopen. In de wijnshop ter plaatse kost dat altijd wel een paar euro meer. Waarom? Om de afzetmarkt te beschermen in de eerste plaats. Maar ook omdat die champagne in de Verenigde Staten en Japan vaak wél een stuk duurder is, en dié toeristen wél graag veertig euro ophoesten. Het wordt wél interessant als je een ontdekking doet bij een kleine champagneboer die in België of Nederland nog niet vertegenwoordigd is.

Fictie: je mag door het vrij verkeer van goederen zoveel champagne kopen als je zelf wilt.

Niet waar, helaas. Je mag als privé-persoon 90 liter wijn, waarvan maximum 60 liter schuimwijn en dus champagne het land invoeren. Als koppel gaat dat toch al vlug over een tiental kisten champagne, een grote beperking is dat niet. Opgelet: stel dat je ook nog eens 10 flessen cognac en 100 flessen wijn invoert, dan kan de douane niet akkoord gaan met het begrip ‘privé-gebruik’. In theorie kan men je dan een boete opleggen en zelfs je wagen in beslag nemen. Champagne die je als geschenk voor een ander meebrengt wordt aanzien als commercieel gebruik!

Fact: champagne smaakt altijd beter op de bestemming.

Haha, dat is natuurlijk waar. En het geldt helaas voor veel dranken. Pastis smaakt ook altijd beter op een terrasje in de Provence, toch? In de sfeer van de streek worden heel wat champagnemenu’s aangeboden en een keer dat dekselse koolzuur zich een weg baant naar je lijf en leden, dan is het hek van de dam. Geen wulpser drank dan champagne…

Fact: champagne is op restaurant in Frankrijk wél goedkoper dan in België of Nederland.

Inderdaad. En dat is met de meeste Franse wijnen het geval. Accijnzen, transport, dat valt allemaal weg. En de marges op drank zijn in Frankrijk ook gewoon lager. Heb je dus de fles van je dromen op die wijnkaart in Reims of Epernay zien staan? Misschien is het wel het juiste moment om toe te slaan!

Belvilla heeft tientallen vakantiehuizen in de Champagne, van waaruit je heel wat champagnehuizen kunt bezoeken. Je vindt er bijvoorbeeld één van onze Award winnaars van 2016 als beste host. De eigenaars van deze gîte in Argançon zullen je met plezier op weg helpen!