Weinigen weten dat in België op dit moment uitstekende wijn wordt gemaakt. De productie is klein, maar de kwaliteit zit in de lift. De gerenommeerde Engelse schrijver Jancis Robinson beweert zelfs dat de Belgische wijnregio’s hetzelfde klimaat hebben als de bourgogne pakweg honderd jaar geleden. Wat zijn nu die wijnstreken?

Om te beginnen moet je een onderscheid maken tussen een Beschermde Geografische Benaming (BGA) en een Beschermde Oorsprong Benaming (BOB). De BGA is een beetje te vergelijken met wat in Frankrijk een vin de pays zou zijn. De voorwaarden zijn minder streng, het zijn eenvoudige wijnen. Op dit moment zijn er twee BGA’s in België: Vlaamse Landwijn en Vin de pays des Jardins de Wallonie. Er zijn ook vier BOB’s in België, te vergelijken met een appellation contrôlée in Frankrijk: het Heuvelland, het Hageland, Haspengouw/Voerstreek en de Côtes de Sambre et Meuse. Wijnen die in deze omgeving verbouwd worden, zijn aan veel strengere voorwaarden gebonden en zijn in de regel ook beter en unieker.

Het Heuvelland

Er wordt pas sinds het jaar 1996 wijn verbouwd in het Heuvelland, en het is pas sinds de erkenning met een BOB dat het gebied aan belang wint. Als beste voorbeeld geldt het domein Entre-Deux-Monts dat zich inderdaad tussen twee heuvels bevindt, de Rodeberg en de Zwarteberg. Het is een van de meest noordelijk gelegen wijngaarden van Europa, op een spreekwoordelijke boogscheut van de grens met Frankrijk. Deze volledige streek kreeg de toepasselijke naam Heuvelland of nog les Monts de Flandre. Het Heuvelland is met haar natuurreservaten, beboste hellingen, weidse landbouwgronden en unieke vergezichten een van de meest bekoorlijke streken van Vlaams- en Frans-Vlaanderen.

Hageland

Vergis je niet, er was al wijnbouw in Vlaanderen in de Middeleeuwen! Er bestaan geschriften die erop wijzen dat er al in de 12e eeuw wijn werd geproduceerd in het Hageland, het glooiende gebied tussen Leuven, Aarschot, Diest en Tienen. Het gebied heeft sinds 1997 een gecontroleerde oorsprongsbenaming (GOB). De onlangs overleden Maurice Fol, vader van de bekende groentekok Frank Fol, was een heuse pionier. Hij produceerde in de jaren 90 al de Lindener, die de vergelijking met veel Franse en Duitse wijnen moeiteloos kon doorstaan. Bekende domeinen vandaag zijn Kluisberg, Tempelberg en Hageling.

Haspengouw/Voerstreek

Het kan overigens nòg ouder. In Haspengouw bevinden zich de alleroudste wijngaarden van het land. Dat zie je aan plaatsnamen als Wijngaardveld, Wijnbroek en Wijnbeek. Het gebied met een uniek calcair terroir gaat overigens naadloos door over de grens naar Nederlands-Limburg waar ook prima wijn wordt gemaakt. Het grootste deel van de wijngaarden uit dit gebied bestaat uit die kalkhoudende grond die de wijnen een mineraal karakter geeft.
Bekende wijndomeinen: Pietershof, Genoels-Elderen, Aldeneyck, Clos d’Opleeuw.

Côtes de Sambre et Meuse

De wijngaarden van dit wijngebied liggen onder en ten zuiden van de stad Luik in het stroomgebied van de rivieren Maas en Sambre. De AOC ontstond op 27 mei 2004 en de appellation strekt zich uit over een honderdtal gemeenten en een dertigtal ha wijngaard. Er worden 24 druivenrassen toegelaten waaronder chardonnay, pinot blanc, müller-thurgau en riesling.
Bekende wijndomeinen: Château Bon Baron, Domaine du Chenoy

Geheimtip!

Wist je dat er in België overigens uitstekende schuimwijnen worden gemaakt? In blindproeverijen kunnen ze zonder veel problemen hun mannetje staan naast de allergrootste champagnes. De meeste worden dan ook samengesteld volgens de méthode traditionnelle. Bekende voorbeelden: Ruffus, Meerdael, Schorpion.

Bekijk alle vakantiehuizen in België