In levende lijve wandelen door de geschiedenis en het gevoel hebben dat je deel uitmaakt van historische gebeurtenissen kan nergens beter dan in de Nederlandse vestingsteden. Maar wat maakt een stad nou eigenlijk een vestingstad? Een vestingstad is een stad die van de 15e tot de 18e eeuw versterkt werd door muren, wallen bastions en andere verdedigingswerken. Hierdoor zien vestingsteden er vanuit de lucht vaak spectaculair uit en zijn ze makkelijk te herkennen aan hun vorm. Maar zeker ook op de grond kun je genieten van de sfeervolle steden. Wij zetten de 5 mooiste vestingsteden voor je op een rij.
1. Brielle
Wandelend door Brielle weet je soms bijna niet waar je moet kijken. Met bijna 400 rijksmonumenten is er genoeg te zien. Het leuke aan de vestingstad Brielle is dat de stad nog steeds haar oude stadswallen bezit en de bastions en ravelijnen goed bewaard zijn gebleven en rond 1975 zijn gerestaureerd. Leuk om te bezoeken zijn het Historisch Museum en de Sint-Catharijnekerk. Wil je nog meer weten over de geschiedenis van Brielle? Elk jaar op 1 april wordt de herovering op de Spanjaarden en de hertog van Alfa nagespeeld op de Geuzenmarkt.
2. Heusden
Klein maar fijn typeert Heusden. Smalle straatjes, kenmerkende klinkers en meer dan 130 monumentale gebouwen. Maar vooral hangt er een hele fijne sfeer. Aanrader is om hier een stadswandeling te boeken. Een gids loodst je over de vestingwallen, langs de mooiste gevels en vertelt je alles over de rijke historie van Heusen. Daarna kun je heerlijk wat eten of drinken bij een van de restaurants op de markt. Een aantal restaurants hebben terrassen aan het water waar je heerlijk je dag in Heusden kunt afsluiten.
3. Maastricht
Iedereen kent Maastricht als bourgondische stad met prachtige gebouwen. Maar als vestingstad is Maastricht minder bekend. Toch heeft Maastricht bijzondere verdedigingswerken en is Maastricht na Amsterdam de gemeente met de grootste monumentdichtheid. Genoeg te zien dus. Een aanrader is om zeker even bij Fort Sint Pieter te gaan kijken. Een geweldig bouwwerk waar je een kazemattentocht door het mijnenstelsel kunt maken en kunt zien hoe het defensiesysteem er vroeger uitzag. Na 250 jaar is het namelijk nog steeds geheel intact. Dat wordt dus dolen door mijngangen, luistergangen en ontdekken hoe Maastricht destijds een bolwerk was van slimme verdedigingstechnieken.
4. Naarden
De duidelijke stervorm van de stad, een dubbele grachtengordel, een dubbele omwalling en 6 bastions maken Naarden erg herkenbaar. Deze stad is dan ook een van de best bewaarde vestingsteden van Europa. Leuk detail is dat de vestingstad Naarden is ontstaan om Amsterdam te beschermen. Als je Naarden bezoekt ga dan vooral naar het Nederlands Vestingmuseum en vaar met de museumboot over de vestinggrachten. Tussen mei en september kun je elke derde zondag van de maand genieten van de Garnizoensdagen. De in historische uniformen geklede kanonniers geven dan indrukwekkende demonstraties van het laden en afvuren van een oud kanon, een zogenoemde 12-ponder. Als je gelukt hebt mag je ze helpen.
5. Gorinchem
De vestingwallen die in de 16e eeuw zijn gebouwd zijn tegenwoordig nog steeds bijna helemaal intact. Je kunt hier dus een prachtige wandeling overheen maken en genieten van de molens die nog steeds op de wal staan. Samen met vestingstadje Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren vormt Gorinchem de Vestingdriehoek. Het is zeker een aanrader om deze 4 plaatsen te combineren in 1 bezoek. En wat is leuker dan reizen over het water? Kies dan ook zeker voor de veerboot, de watertaxi of zelfs het voetveer.