Belvilla geeft tips om fraude te voorkomen
Nu het last-minute-seizoen van start is, zijn er weer diverse meldingen van vakantiefraude, zo schrijft onder meer de Telegraaf afgelopen zondag in het artikel ‘Reissites snoepwinkel criminelen’. Directeur Fleur van Eck van Fraudehelpdesk bevestigde de groeiende problemen met vakantieboekingen via internet. Steeds meer mensen boeken hun vakantie via het web, terwijl criminelen professioneler en gewiekster worden. Wees dus alert als je een vakantie boekt. Vermijd risico’s en boek bij een betrouwbare organisatie zoals Belvilla. Als vakantiehuisexpert geven we je tips om fraude bij het boeken van je vakantiehuis te voorkomen.
Vrij spel voor criminelen
Criminelen lijken vrij spel te hebben op reisportalen en bemiddelingsplatforms, zoals Airbnb. Iedereen kan op deze website zijn vakantiehuis te huur aanbieden zonder dat daar een controle vanuit de organisatie op volgt, laat Airbnb zelfs weten. Bij Belvilla controleren wij onze vakantiehuizen en hebben we intensief contact met onze huiseigenaren, zoals je kunt lezen in de Zekerheden van Belvilla.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar 450.000 Nederlanders zijn opgelicht bij het kopen of verkopen van producten of diensten via internet. Onderzoek van het Britse Fraude Intelligence Bureau toont aan dat er dit jaar al meer dan 1.000 fraudemeldingen zijn bij geboekte vakanties.
Wees waakzaam bij het boeken van je vakantie
Bij de start van het boekingsseizoen in december riep Belvilla al op om waakzaam te zijn bij het boeken van je vakantie. Als een aanbieding te mooi te lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Als consument krijg je veel zekerheid als je boekt via een reisorganisatie met ANVR- of Thuiswinkel-keurmerk. Ook Belvilla heeft beide keurmerken en staat met de Belvilla zekerheden voor een zorgeloze vakantie. Naast onze controle van vakantiehuizen en het intensieve contact met onze huiseigenaren, kunnen we als vakantiehuisspecialist ook snel een passend alternatief bieden, mocht je bijvoorbeeld vanwege stormschade niet in het geboekte vakantiehuis kunnen verblijven.
Druk van last minutes
Zeker in het last-minute-seizoen voelen veel mensen de druk om snel te boeken. Daar spelen criminelen handig op in door mensen het gevoel te geven dat ze anders een geweldige kans laten liggen. Hoe herken je vakantiecriminaliteit? We herhalen de volgende punten die kunnen wijzen op frauduleuze verhuurpraktijken:
- Vakantiehuizen en appartementen worden onder de gemiddelde huurprijs aangeboden
- Contact is enkel mogelijk via e-mail
- Mails zijn afkomstig van een gratis e-mailprovider als Gmail, Yahoo, Aol of Hotmail
- De identiteit van de verhuurder blijkt lastig te achterhalen, een BTW- of registratienummer is niet bekend
- In de communicatie zitten veel spellings- en grammaticafouten
- De druk om snel te boeken is hoog
- Er is geen of een onduidelijk huurcontract en de kosten zijn niet transparant
- Details over de ligging van de vakantiewoning blijven onbekend
- Er wordt gevraagd om een voorschot via een buitenlandse bankrekening of via money transfers als Western Union of MoneyGram
Ook Fraudehelpdesk waarschuwt op haar website tegen vakantiefraude. Mocht je toch slachtoffer zijn van oplichters? Meld dit dan bij Fraudehelpdesk.