Azuurblauwe zeeën, warme temperaturen en een vriendelijke bevolking: dat is Griekenland! Maar wist je dat je in dit land ook beslist je vingers aflikt bij de meest heerlijke gerechten? Sommige etenswaren ruik je al vanaf een grote afstand, waardoor je meteen trek krijgt. En zeg nu zelf: van deze 5 gerechten uit de Griekse keuken kun je blijven eten.
Kleine voorgerechtjes
Als je van kaas houdt, dan zit je in Griekenland op de goed plek. Bij elke salade wordt wel fetakaas geserveerd, maar deze kaas wordt ook veel verwerkt in kleine voorgerechtjes of hapjes. Een voorbeeld van zo’n hapje is spanakopita of tiropites. spanakopita bestaat uit fetakaas, spinazie en filodeeg. Tiropites zijn kleine driehoekjes, gemaakt van filodeeg en gevuld met verschillende kaassoorten. Beide gerechtjes zijn super lekker om als voorgerecht te nemen.
Gegrilde souvlaki
Je kent het vast wel van de Mixed Grill bij de Griek in Nederland: een gegrilde vleesspies. Dit heerlijke vlees ontbreekt ook nergens in de restaurants in Griekenland. Het vlees kan zowel van de lam, het rund of het varken afkomstig zijn. Natuurlijk wordt dit vlees ook gemarineerd met heerlijke kruiden.
Overheerlijk lamsvlees
Hmm… als ik lamsvlees op het menu zie staan, dan hoef ik niet langer na te denken over mijn bestelling. Vaak wordt dit gekruide vlees geserveerd met gebakken aardappeltjes en verschillende groenten. En natuurlijk ontbreekt een bordje tzatziki, waar je de volgende dag nog dorst van hebt, ook niet!
De traditionele moussaka
Na een aantal dagen gegrild vlees te hebben geproefd, werd het tijd om een keer iets anders te bestellen. Op de kaart zag ik moussaka staan, waar ik eigenlijk nog nooit van gehoord had. Na wat uitleg van de ober heb ik dit aubergine gerecht besteld. Het lijkt een beetje op lasagne, maar dan wordt het vooral gemaakt met aubergines, courgettes, gefrituurde aardappelen, gehakt, tomaat, kruiden en wijn. Tot slot wordt er bechamelsaus en kaas overheen gedaan. Dit gerecht is ook zeker een aanrader als je eens wat anders wilt proeven.
Voor de échte zoetekauwers
In Griekenland kan baklava op het menu niet ontbreken. Dit mierzoete nagerecht wordt gemaakt van filodeeg en vervolgens wordt het gevuld met verschillende nootsoorten, wat kaneel, citroen- en sinaasappelsap en vanillesuiker. Na het bakken wordt er een lekkere scheut van honingsiroop en suiker overheen gegoten. Natuurlijk is dit niet het enige nagerecht wat er geserveerd wordt. Want naast baklava zie je ook veel galaktoboureko op de kaart staan. Dit is een nagerecht dat gemaakt wordt van melk ingrediënten, eieren, boter, suiker en griesmeer en natuurlijk filodeeg.
Na al deze gerechten geproefd te hebben, weet je ook waarom ik zo dol ben op de Griekse keuken. Ik zeg alvast Νόστιμο φαγητό,oftewel eet smakelijk.