Op bijna iedere toeristische plek kom je wel mensen tegen die je iets proberen aan te smeren of een extra zakcentje proberen te verdienen. Dat gebeurt op de meest slimme manieren, waardoor je pas achteraf beseft dat je bent opgelicht. Wij geven je een aantal tips om oplichting op vakantie te voorkomen.
Zo herken je ‘straatverkopers’ vanaf een afstandje
Hoewel het soms lijkt alsof mensen je echt iets te bieden hebben en je graag dingen van hun cultuur willen laten zien, moet je vaak achteraf er toch voor betalen. Zo word je in Rome op straat bijvoorbeeld verleid door een knappe Italiaan met een roos in zijn hand. Nu ben je misschien overrompeld en voel je je gevleid dat hij de roos in je handen drukt, maar verwacht niet dat je hier zonder te betalen door kan lopen. Heb je hier geen zin in? Houd je ogen op en loop er met een boog omheen. Hetzelfde geldt voor (zigeuner)vrouwen die zich rondom kerken en kathedralen verzamelen (voornamelijk in grotere steden in Spanje) en een takje rozemarijn aan je willen geven. Als je al een momentje aarzelt, grijpen ze je hand vast om vervolgens de conversatie te starten. Na het praatje, wordt er om geld gevraagd. Let op: ook al geef je geen geld, de vrouwen zijn over het algemeen ervaren zakkenrollers, waardoor je dus toch geld mist na dit avontuurtje.
Zorg dat je niet te ruim met contant geld betaalt
Heb jij bijvoorbeeld enkel een briefje van € 100, wissel deze vooraf dan even zelf voordat je deze aan een straatverkoper geeft. Grote kans dat in het buitenland je geld snel wordt verwisseld in de hand van de verkoper, waardoor ze beweren dat je maar een briefje van € 50 hebt gegeven. Het resultaat is dat je minder wisselgeld terugkrijgt. Op straat kun je beter gepast betalen, of pas je geld afgeven als de verkoper het wisselgeld al in zijn hand heeft.
Geef niet overal je persoonlijke gegevens af
Wil jij op je bestemming een auto huren, of misschien wel alleen een fiets? Dan vragen bedrijven vaak om een kopietje van je paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Hier staan veel persoonlijke gegevens op, die een ander helemaal niet nodig heeft (bijvoorbeeld je persoonsnummer). Wanneer ze dus een kopietje willen maken, is het goed om te vragen waar ze dit precies voor nodig hebben. Als het enkel je gegevens zijn als naam en geboortedatum, vraag dan of je het persoonsnummer mag doorstrepen op het kopietje of leg er iets overheen tijdens het scannen. Je weet maar nooit waar jouw gegevens belanden wanneer jij allang weer terug bent in Nederland.
Maak foto’s als bewijs
Mocht je een auto huren in het buitenland, dan is het verstandig om vooraf van ieder stukje auto een foto te maken. Dan kun je achteraf een hoop gedoe voorkomen! Er zijn genoeg autoverhuurbedrijven die er een extra zakcentje uit proberen te krijgen. Hoe? Door te zeggen dat jij verantwoordelijk bent voor de deuk die er al in zat toen jij de auto huurde. Weg borg. Door vooraf foto’s te maken, voorkom je deze discussie.
Te goedkoop om waar te zijn
We kennen allemaal winkeltjes, kraampjes en boetiekjes in het buitenland waar producten van luxe merken voor weinig geld worden verkocht. Deze producten kunnen nooit echt zijn. Je wordt gewoon opgelicht waar je bij staat. Daarnaast mogen deze winkeltjes ook helemaal geen producten verkopen die lijken op bestaande merken. Het is dus beter om deze gewoon te laten liggen!