Herfst recepten gerechten diner

Het is weer herfst! De tijd van gezellig samen op de bank film kijken, het moment om de truien weer uit de kast te halen en natuurlijk lekker eten en drinken. In dit seizoen zitten we graag lekker knus in huis. En op de bank met een dekentje over je heen heb je ook wel zin in lekker eten, toch? In de herfst vind je dan ook heerlijk seizoensgebonden groenten en fruitsoorten, zoals pompoen, pastinaak, peren en appels. Hiermee kan je heerlijke gerechtenmaken. Zit hier toevallig jouw lievelingsgroente of -fruit tussen? Lees hieronder dan snel verder over de lekkerste herfstrecepten.

1. Pompoen cake met cream cheese frosting

Heb je zin in wat vrolijkheid tijdens de herfst? Deze luchtige pompoencakejes versier je prachtig met de cream cheese frosting. Je hebt dan niet alleen prachtige cakejes, maar ook smaken ze verrukkelijk. Verwen jezelf dus lekker deze herfst! Wil je even opwarmen na een regenachtige herfstdag?  Dit is ook een heerlijk cakeje om te serveren bij een hete kop chocolademelk. Neem daarom zeker een keer de tijd om dit recept uit te proberen. Het is de moeite waard!

Dit recept is voor 8-10 personen en de bereidingstijd is ongeveer 30 min, exclusief 25 minuten oventijd

Benodigdheden voor de cake: 

  • 400 gr pompoenblokjes
  • 200 gr bloem
  • 175 gr suiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl bakingsoda
  • Halve tl gemberpoeder
  • 170 gr boter 
  • 3 eieren
  • Walnoten

Benodigdheden voor de frosting:

  • 200 gr roomkaas
  • 75 gr ongezouten roomboter
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Bereidingswijze cake:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de pompoenblokjes ongeveer 15 minuten totdat ze zacht zijn en pureer ze daarna tot een glad mengsel. Meng daarna in een grote kom de bloem, bakpoeder, kaneelpoeder, gemberpoeder, suiker en bakingsoda. n een andere kom meng je de eieren, boter en pompoen. Meng vervolgens de twee mengsels goed door elkaar. Tot slot hak wat de walnoten fijn en meng ze door het beslag. Nu is het beslag klaar om in een bakvorm de oven in te gaan voor 20-25 min. 

Bereidingswijze frosting:

Als de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, kan je beginnen met het maken van de frosting. Start met de boter, de roomkaas en het vanille extract in een kom te doen en te mengen met een mixer. Ondertussen meng je de poedersuiker er doorheen. Als het mengsel dit goed heeft opgenomen is de frosting klaar. 

Zodra de cake klaar en afgekoeld is, kan je beginnen met versieren!

herfstrecepten pompoen cake met cream cheese frosting

2. Pasta met spek en peer

Kan je niet kiezen tussen iets hartigs of iets zoets? Dit herfstgerecht is ideaal voor een gezellig diner. Bovendien zijn de peren in dit seizoen het allerlekkerst en worden ze ook nog eens volop in de winkels aangeboden. Geen beter idee dus om deze herfst heerlijke gerechten te maken met peer. 

Benodigdheden voor de pasta: 

  • 250 gr ravioli (met kaas of paddestoelen vulling) 
  • 125 gr spekjes
  • 1 peer
  • 3 eetlepels creme fraiche
  • 2 eetlepels walnoten
  • Snuf tijm
  • Snuf peper, rucola 

Bereidingswijze: 

Begin met koken van de ravioli en bak de spekjes krokant in een droge koekenpan. Snijd daarna de peer in stukjes en voeg ze toe aan de spekjes in de pan. Voeg ook de creme fraiche toe en breng het mengsel op smaak met tijm en peper. Tot slot voeg je ook de ravioli toe en de in stukjes gehakte walnoten. Om het gerecht mooi te serveren voeg je rucola toe. 

Herfstrecepten: ravioli met spek en kaas

3. Groentetaart met pastinaak   

Zin in een gezond herfstgerecht? Het is natuurlijk belangrijk om naast jezelf te verwennen met een stuk taart of cake, ook voldoende groenten binnen te krijgen. Met deze taart zal dit gemakkelijk en op een lekkere manier gaan. Ook de kinderen zullen smullen . En ze krijgen dan ook nog eens in een keer vele verschillende groente binnen.                        

Benodigdheden: 

  • 6 vellen hartigetaart deeg 
  • 400 gr blokjes pompoen
  • 150 gr smeerbare geitenkaas
  • 1 courgette
  • Handje geraspte kaas
  • 400 gr pastinaak
  • Snuf tijm
  • 2 tenen knoflook
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Lente ui (in ringen)
  • Olie om te bakken 
  • Taartvorm van 26 cm                               

Bereidingswijze: 

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Stop de blokjes pompoen in een pan met water en breng ze 5 minuten lang aan de kook. Snijd ondertussen de pastinaak en courgette in blokjes en bak deze samen in de pan met olie en knoflook. Voeg daarna de pompoen toe en breng het op smaak met zout, peper en tijm. Bekleed de bakvorm met het deeg en besmeer deze in met geitenkaas en bestrooi het met paneermeel. Tot slot voeg de groenten toe en bestrooi het met kaas. Stop de taart 30 minuten in de oven en serveer de hartige taartmet lente ui erover heen. 

herfstrecepten: quiche, hartige taart met pastinaak

Welk herfstrecept ga jij maken? 

Heb je al zin in iets lekkers gekregen? Vermaak je deze herfst door een van de lekkerste herfstrecepten uit te proberen. Of verwen jezelf extra en ga er een weekendje tussenuit! Belvilla biedt een ruim aanbod vakantiewoningen aan met een prachtige, grote keuken. De ideale plek om gezellig  met je gezin een lekkere taart te bakken of een ander herfstgerecht op tafel te zetten. Ontdek een nieuwe plek in Nederland en hang ondertussen ook de keukenprins of -prinses uit. Veel bak plezier en smul van de lekkerste herfstrecepten!

Bekijk hier alle vakantiehuizen in Nederland