Je herkent het vast wel: je zit op een terrasje in de zon, op een authentiek Italiaans pleintje en de meest lekkere gerechten komen aan je neus voorbij. Jij bent nog aan het bedenken welk gerecht je moet kiezen. Toch kom je iedere keer weer uit bij een overheerlijke pizza of pasta en ja.. het toetje wordt beslist een traditioneel Italiaans bolletje ijs. Om jouw volgende vakantie in Italië tot een culinair hoogstandje te brengen, delen wij graag de lekkerste gerechten uit Italië met jou.
Antipasti
Je hebt het de Cameriera (de serveerster) vast wel eens horen zeggen: “Wilt u beginnen met een antipasti en/of een primi?”. Ja, als je als een echte Italiaanse local wilt eten, dan moet je wel even de tijd voor de maaltijd nemen.
- De Italiaanse bruschetta vindt zijn oorsprong in Midden-Italië. Dit geroosterde broodje wordt meestal ingesmeerd met knoflook, tomaat, verse basilicum en olijfolie. Heerlijk om van te genieten op een terrasje in Toscane!
- De salade caprese is voor een lichte starter een echter aanrader. Tomaat, mozzarella en basilicum blaadjes zijn de basisingrediënten. Heel eenvoudig, maar erg lekker.
- Carpaccio in salsa tonnata is een traditioneel gerecht uit het prachtige Venetië. De rosbief is heerlijk dun gesneden en als kers op de taart wordt er een tonijnsausje aan toegevoegd.
I secondi
Nu je eetlust is opgewekt en je misschien al wel bomvol zit, beginnen de Italianen met I secondi (het hoofdgerecht)
- In Sardinië moet je beslist de Castolette con patate novelle geproefd hebben. Deze heerlijke lamskoteletjes worden geserveerd met verse aardappeltjes en een verrukkelijke zoete saus!
- Spaghetti ai gamberetti is voor de visliefhebbers onder ons een heerlijk gerecht. Bij de geur van verse garnalen en artisjok loopt het water je pas écht in de mond.
- Risotto al Tartufo is werkelijk om je vingers bij af te likken. De meest heerlijke Italiaanse ingrediënten, zoals prosciutto crudo, Parmezaanse kaas en witte truffel worden toegevoegd aan dit gerecht.
Dolci
En dan wordt het toetje gekozen oftewel, Dolci.
- Tiramisu is misschien wel een van de bekendste nagerechten uit Italië. Dit uit lagen van mascarpone, lange vingers en cacao opgebouwde toetje, wordt met een goede scheut likeur en koffie helemaal afgemaakt!
- Canolli is een gefrituurd hoorntje van wafeldeeg en kan gevuld worden met zowel hartigheden als zoetigheden. Overheerlijk zijn ze met Nutella en vanillepudding!
- Zabaione is een heerlijk warm of koud nagerecht met geklopte eierdooiers, suiker en Marsala wijn. Smullen maar!